s/y Tuulivei - miehistön sivut

Tuulivein vakiomiehistön salasanalla suojatut sivut aukeavat tänne tulevasta linkistä.

Usein Tuuliveillä on ilo ja kunnia saada miehistöönsä täydennystä vieraistamme. Usein silloin pyydetään tietoja purjeveneessä toimimisesta ja matkaan varustautumisesta, siksi seuraavaan on koottu tietopakettia joistakin tärkeimmistä asioista.

Varustautuminen
Purjehdusretkelle varustaudutaan kuten mihin tahansa reippaaseen ulkoiluun. Tärkeimpiä ovat mukavat ja erilaisen, välillä laajojakin liikeratoja sisältävän liikkumisen mahdollistavat, itselle mukavat vaatteet:
  • vesi on keskellä kesääkin viileätä, joten lämpimät, pitkähihaiset puserot ovat tarpeeseen - lisäksi helteisimmälläkin säällä kaipaa välillä jotakin jolla suojata iho liialliselta palamiselta
  • lämpimät, mukavat housut, aivan helteisimmällä kesällä välillä shortsit - viileämmällä on hyvä pystyä peittämään kaikissa oloissa selkänsä
  • päähine, joka ei helposti lennä tuulen mukana veteen
  • mukavat, tukevat, ei korkeakantaiset kengät (kenkien pohjan värillä ja materiaalilla ei ole hirveän paljoa merkitystä, veneen siivousta toki helpottaa jos pohjista ei jää kovin tummia raitoja kanteen
  • sadeasu voi olla hyvä olla mukana mikäli ennuste sisältää riskiä sadekuuroille - muutamia asuja on toki lainaksikin asti veneessäkin.
Yhtään pidemmällä retkellä on syytä olla mukana myös vaihtovarusteita, vettä tulee purjehtiessa usein taivaalta ja hyvälläkin säällä sitä voi roiskua merestä päin.

Aurikovoide (kunnon suojakertoimella) ja aurinkolasit ovat erittäin suositeltavia.

Tavarat on hyvä pakata jonkin pehmeään kassiin, jossa ne on helppo tuoda veneeseen ja säilyttää siellä. On hyvä, jos kassissa on vetoketjullisia taskuja, purjehduksen ajaksi avaimet, rahapussit ja matkapuhelimet on viisasta pakata kassiin putoamasta mereen tai menemästä pilalle kannelle roiskuvan aallon mukana.

Turvavarusteet
Veneessä on kaikille mukaankutsutuille kelluntapukineet. Mikäli sinulla on omat suosikkivarusteesi voit toki ottaa ne mukaasi.

Ruoka
Veneiltäessä on tarkoitus syödä ja juoda hyvin, missä hyvin tarkoittaa erityisesti laatua. Onneksi peruskahvi, ruisleipäpalat tai hiillostettu makkara muutamien tuntien purjehtimisen jälkeen usein maistuu niin että tämä kriteeri täyttyy. Välillä toki on tarkoitus onnistua näyttävämmissäkin gastronomisissa saavutuksissa.

Jos ruokavaliosi edellyttää sen huomioimista menun suunnittelussa on kipparin elämä lounaspaikkana olevalla ulkosaarella huomattavasti helpompaa jos olet päivittänyt hänen selektiivistä muistiaan (muistaa turhat asiat, unohtaa tärkeät) esim. lähtöä edeltävänä päivänä. Tavallisesti uhkana on joutua syömään kalaa, lihaa, perunoita, pastaa, leipää, salaattia ja muuta vastaavaa perusmuonaa.

Veneessä säilytystilaa on niukahkosti ja sekin muodostuu ahtaista ja liikkeessä olevista palasista, joten mukaan ei kannata ottaa luomuksia joiden visuaalinen identiteetti edellyttää vakiolämpötilaa tai stabiilia säilytyspaikkaa.

Juoma
Jo tullimääräyksetkin toteavat ettei veneessä saa olla liikaa alkoholia, eikä sellaista tilannetta voi syntyäkään - silloinhan vene uppoaisi. Turvallisuus ja koko miehistön mukavuus ovat korkealla prioriteetilla kun kulutuksen tahtia arvioidaan.

Lämmin juotava - kahvi, tee, kaakao - tekee yleensä hyvin kauppansa merituulen ahavoittaessa poskia. Aina maidon, sokerin tai hunajan löytyminen ei ole itsestäänselvää, joten ne kuuluvat ennen lähtöä varmistettavien asioiden listalle jos elämys latistuu ilman niitä.

Muuta
Veneretkellä voi olla useiden tuntien matka lähimpään niinkin sivistyneeseen paikkaan jonne saa taksin - lisäksi aivan normaalit luonnonolojen ja ihmisten sattumusten kombinaatiot voivat vaikuttaa paluuaikaan tuntienkin verran. Jos käytät lääkkeitä, joiden ottamisessa on määräaikoja kannattaa lähtiessä ottaa mukaan matkan suunniteltuun kestoon verrattuna sopivasti pidennetyn ajan varasto.


Tämä sivu on päivitetty viimeksi 22.12.2001