21st International Meeting Optimist Class, Lake Garda

Tuulivei Sailing Teamin optipurjehtijat Miikka ja Salla olivat EPS:in ja Suomen joukkueen mukana Garda-järvellä Italiassa Rivan pursiseuran pääsiäisregatassa ja sitä ennen pidetyllä leirillä huhtikuussa 2003.

Matkalla oli kaikkiaan 12 purjehtijaa Suomesta, osallistumassa 508 junioriluokan (vuosina 1988-1992 syntyneet) ja 52 cadet-luokan (1993-1994 syntyneet) optipurjehtijan mukana mahtavaan purjehduskokemukseen. Suomen joukkueen muodostivat Krista Olander, Jasmine Lehtonen, Mikko, Hanna ja Jutta Hentinen sekä Miikka ja Salla EPS:iltä, Touko ja Tomi Nieminen WSF:ltä, Tuukka Virtanen ja Joonatan Partinen HSK:lta sekä Teemu Rantanen VP:ltä. Parhaista tuloksista vastasivat Joonatan 4. sijalla cadet-luokassa ja Krista 43. ja Mikko 49. sijalla junioriluokassa. Kuvassa mukana myös valmentajamme Cesare Torres ja EPS:iä menestyksekkäästi viime vuosina edustanut ja nyt Laser 4.7 -luokassa purjehtiva Pierre Angelo Collura.

Matkalle lähdettiin torstai-iltana 10.4. lumisesta Nuottaniemestä. Vuosaarelaisilta käyttöön saadussa mainossa kärryssä oli 6 optaria ja kaksi kumivenettä varusteineen, katolla vielä yksi jolla. Liikkeelle lähdettiin kieli keskellä suuta Keski-Euroopan teitä varten vaihdetuilla kesärenkailla. Tiet olivat onneksi sulia ja vaikka lumista maisemaa viikon lumisateiden jäljiltä riitti Etelä-Ruotsiin saakka sujui matka turvallisesti. Tukholmasta ajettiin tankkaustaukoja lukuunottamatta yhtä soittoa Saksaan Hampurin ja Hannoverin välille, jossa nukuttiin viisi tuntia moottoritiehotellissa. Aamulla matka jatkui kuudelta ja perillä Garda-järven pohjoispäässä Torbolessa oltiin kahden vuorokauden matkustamisen jälkeen lauanta-iltana yhdeksän ja kymmenen välillä. Osa joukkueesta saapui lentämällä lauantai-iltana niin että perillä kaikki purjehtijat olivat sunnuntaiaamuun mennessä.

Joukkueemme tukikohtana oli Arcon pursiseura Torbolessa. Seuralla oli lisäksemme italialaispurjehtijoita ja melkoinen joukko saksalaisia, mutta ranta oli silti rauhallisempi kuin järjestävän seuran Fraglia Vella Rivan satoja optareita tukenut ranta.

Sunnuntaina käytiin vesillä ottamassa tuntumaa, ja maanantaista keskiviikkoon EPS:in kanssa jo useita vuosia yhteistyötä tehnyt argentiinalainen ja nykyisin Italiassa asuva ja työskentelevä ammattivalmentaja Cesare Torres veti harjoitusleiriä joukollemme. Cesare on paitsi rautainen ammattilainen optiluokan valmentajana myös taitava huomaamaan kaikki ryhmässä olevat purjehtijat ja antamaan kullekin tämän taitojen ja kehittymisen kannalta oleellista palautetta.

Harjoitusten ja kisapäivien jälkeen pidettiin päivittäin läpikäyntipalaveri, jossa päivän tapahtumat ja opetukset kerrattiin. Kuvassa Cesare on kommentoimassa Miikan ajotekniikkaa Jukka Partisen kuvaamalta videolta. Jukan vieressä erittäin arvokasta järjestelytukea koko joukkueen eteen paljon tehnyt Pietro "Pierren isä" Collura, joka auttoi koko Colluran perheen tavoin sekä etukäteisjärjestelyissä, Cesaren palautteen tulkkaamisessa ja koko matkan onnistumisessa. Cesaren vieressä tarkkaavaisena kisassa hienosti 135. sijalle purjehtinut Jasmine.

Kisapäivät olivat mahtavaa purjehdussirkusta. Joukosta vain Krista ja Mikko olivat olleet Gardalla aikaisemmin, muille lähes 200 veneen samalta starttiviivalta tehtyjen lähtöjen kokeminen oli vaikuttava kokemus. Kuvassa yksi lähtöjoukko on ryhmittynyt pre start -linjalle, taustalla näkyy Torbolen taustalla olevia vuoria. Starttien välillä oli huoltoveneillä täysi työ löytää kaikki suomalaispurjehtijat satojen optaripurjeiden merestä, reippaammilla tuulilla oli jo täysi työ väistellä hurjasti ympärillä pyöriviä junnuja. Tuulivei Sailing Teamin purjehdukset sujuivat hyvin:

  • Miikka oli ensimmäisen päivän lähdöissä sijoilla 74, 86 ja 68. Toisen päivän startit sujuivat 7-10 metrin tuulessa mainiosti, parhaina sijoituksina 31 ja 49. Lopullinen sijoitus oli 224.
  • Salla oli hienosti 1992 syntyneistä eli junioriluokan nuorimmista 16. ja kokonaissijoituksissa 319. Kolmannen päivän hiljaisessa tuulessa Salla oli lenssiosuudella kisan keskeytyshetkellä fleetissään hienosti 20 parhaan joukossa, vain muutama vene myös aivan kärjessä purjehtineen Jutan edellä.
Startit toteutettiin siten, että kerrallaan kaksi kuudesta ryhmästä purjehti toisiaan vastaan. Esilähtö tapahtui pre start -linjalta, jolta oli muutaman minuutin purjehdusmatka varsinaiselle lähtölinjalle. Valmiusviesti ehti tavallisesti tulla jo matkan aikana, lähtölinjalle oli varsinkin ensimmäisinä kisapäivinä välimatkan ollessa pisimmillään todella kiire. Kun startti oli onnistuneesti tehty annettiin seuraavalle kahden ryhmän fleetille esistartti. Oheisessa Bonalen laakson vierestä vuorenrinteeltä otetusta kuvasta tilanne näkyy hyvin. Kuvassa oikealla on yhden fleetin startti juuri tulossa ja siitä vasemmalle näkyy seuraava fleetti ryhmittäytymässä pre start -linjalle. Kuvasta näkyy viikolla aurinkoisina päivinä vallinnut utuinen sää hyvin.

Garda-järven pohjoispään tuulet määräytyvät pääosin järven ja sitä ympäröivien laaksojen ja vuorten vuorokausittaisten lämpötilavaihteluiden mukaan. Tyypillisenä aurinkoisena päivänä vallitsee aamulla 5-9 metrin pohjoistuuli "Peler", joka raukeaa aamupäivällä auringon lämmittäessä maaperää. Tunnin-parin tyvenen jälkeen alkaa puhaltaa parhaimmillaan 10-12 metriin saakka yltävä "Ora" etelästä. Kisat järjestetään yleensä iltapäivällä Ora-tuulen vallitessa. Kuvassa olevasta laaksosta puhaltaa lännestä "Bonale", joka sekoittuu etelästä tulevaan Ora-tuuleen ja kääntää sitä Ora-tuulen kisojen radan ensimmäisellä kryssillä. Oikein otettuna Bonale tuo hyvän nosteen ylämerkille, väärin otettuna joko aiheuttaa pitkän vastaisen tai hiljaisen tuulen alueen tai hämää ajamaan reilusti (jotkut purjehtijoista erittäin useita kymmeniä metrejä) yli laylinen. Ora-tuulen radan alamerkki on lähellä toisessa kuvassa näkyvää Rivan ja Torbolen välissä olevaa vuorta, joka etelätuulella sekä kiertää tuulta että korkeana seinämänä aiheuttaa pitkän tyvenen lähellä rantaa.

Kisat järjesti tehokkaasti ja sujuvasti Rivan pursiseura Fraglia Vella Riva. Seuran kotisivuilta (kuten myös yllä olleen Arcon seuran kotisivujen kautta) löytyy linkki rannassa olevaan web-kameraan, jonka kautta näkymiä ja tilannetta järven pohjoispäässä voi seurata reaaliajassa. Säätietoja voi tarkastella Garda meteo -sivujen kautta.

Martti


Tämä sivu on päivitetty viimeksi 29.4.2003