Optimistivanhemman elämästä

Optaripurjehdus on lasten harrastus, mutta erittäin paljon myös koko perheen toimintaa. Optimistijollapurjehtijat ovat lapsia, joiden voimat eivät riitä jollan nostelemiseen ja kantamiseen, ja erityisesti muualla kuin omalla seuralla tapahtuvat harjoitukset ja kisat vaativat aikuisia kaluston kuljetustehtäviin. Pelkästä kuljetusroolista ei kuitenkaan tarvitse olla kysymys, sillä parhaimmillaan purjehdusharrastus on vanhempien ja lasten yhteistä, monella tavalla kehittävää ja lähentävää toimintaa.

Optipurjehduksen kannalta vanhemmat ovat välttämätön voimavara. Optipurjehdus ei ole harrastus, johon vanhemmat tuovat lapsen ja hakevat taas harjoituksen tai viikkokisojen jälkeen sovitusta paikasta sovittuun aikaan ja maksavat laskut. Vanhempia tarvitaan monessa niin harjoitusten järjestämisessä, edellytysten luomisessa mahdollisten ammattivalmentajien työlle ja monessa kohtaa harjoittelun ja kilpailujen onnistumisessa. Kaikkien kannalta on sitä parempi mitä useampia purjehtijoita radoille saadaan, mistä seuraa että yhä useampia vanhempia tarvitaan mukaan.

Optivanhempana olemisesta löytyy hyvin vähän käytännön tason tietoa, niinpä tämän osuuden tarkoituksena on listata muutamien viime kausien aikana (kantapään kautta) opittuja ja havaittuja asioita helpottamaan uusien - toivottavasti mahdollisimman monien - vanhempien tulemista jälkikasvuineen mukaan optipurjehduksen piiriin. Purjehtijoiden määrä ei lisäännyt, ellei löydy keinoja "ensimmäisen polven" kilpapurjehtijoiden kasvamiseen - näiden vanhemmilla ei valitettavasti ole omaa kokemusta kevytvenekilpailuista. Näitä sivuja ei ole tarkoitettu tyhjentäväksi analyysiksi aiheesta, pikemminkin luetteloksi asioista joiden kanssa itse on ollut ihmeissään eri vaiheissa - ja omakin oppiminen on vielä paljon kesken. Mukana on tarkoituksella sekä yksityiskohtatason asioita kuin hieman filosofisempaakin pohdintaa. Kysymykset, kommentit, vastaväitteet ja täydennysehdotukset ovat erittäin tervetulleita, esim. sähköpostilla osoitteeseen martti@tuulivei.net.

Muuta tietoa optivanhemman roolista löytyy

  • kirjoittamastani kirjasta "Optimistijollapurjehdus - opas purjehtijoille, valmentajille ja vanhemmille"
  • Optimistijollaliiton sivuilta kohdasta "Optimistijolla ja purjehtiminen" ja siellä edelleen painikkeen "Vanhemmat" alta löytyy tietoa ja ohjeita vanhemmille.
  • Phil Slaterin kirjasta "Optimist Racing, a manual for sailors, parents & coaches" (Frenhurst Books 1995) löytyy vanhemmille tarkoitettu luku.
  • Gary Jobsonin ja Jay Kehoen kirjasta "The Winner's Guide to Optimist Sailing" (Fireside 1997) löytyy samoin luku vanhemmille.
Optivanhemman ajatuksia löytyy seuraavien linkkien takaa Martti

Tämä sivu on päivitetty viimeksi 1.6.2005